feldenkrais

Moshe Feldenkrais

Moshe Feldenkrais gondolkodásmódját John Steinbeck Az édentől keletre című regényéből vett szavakkal tudom legjobban jellemezni :

"... azoknak a ritka embereknek egyike, akik el tudják választani megfigyelésüket előítéleteiktől. ... azt látja, ami van, míg a legtöbb ember azt látja, aminek látására felkészült."

Moshe Feldenkrais (1904-1984) gépész- és elektromérnök, a fizika doktora, Frederic Joliot Curie munkatársa, az elsők közüli az európai feketeöves judós és részt vett a párizsi judo klub megalapításában. Sportbaleset és a háború alatti tengeralattjárón való munkája miatt a térde annyira tönkre ment, hogy sebészek feltétlenül mutétet javasoltak, de nem kecsegtették semmi jóval. Feldenkrais nem akart bottal járni, ezért maga látott neki, hogy rendbe tegye a térdét. Különbözo mechanikus, manuális beállításokat végzett a térdével, és sokáig azt hitte, hogy ez elég is. Egészen addig, amíg rájött, hogy a rész helyett az egésszel kell foglalkoznia, hogy a teste, érzékelése, világhoz való kapcsolata, viselkedése, gondolkodása stb, nem választhatók szét, hogy nem választhatja magát el a természet törvényeitől. Ekkor kezdett magával egészen más módon dolgozni, új kérdéseket tett fel, az emberi idegrendszerre, tanulásra vonatkozóan. Sokáig dolgozott önmagával és tanulmányozott minden az idegrendszerről, az agy muködéséről, egyed- és fajfejlodésról, a mozgásról szóló irodalmat. Eloször a Functional Integration (avagy "hangolás") leckéit dolgozta ki, aztán ebből fejlesztette ki a csoportban is működő Awareness Through Movement (avagy "mozgás-érzékelés-jelenlét") leckéket az 1950-es években. Első tréningjét Tel Avivban tartotta az 1970-es évek elején. Tanított az amerikai Esalen Intézetben, dolgozott Peter Brookkal is, Ben Guriont, Izrael első miniszterelnökét megtanította fejen állni, és úgy tervezték, hogy a Feldenkrais módszert bevezetik tantárgyként az oktatásba (van olyan iskola, ahol tanítják is Izraelben). Ma szerte a világban tanítják és tanulják egyre többen, színmuvészeti akadémiáktól gyógytornászokon keresztül mozgásproblémákkal élő emberekig bárki, aki saját mozgásminoségét vagy tudatosságát akarja megismerni, fejleszteni. Körülbelül 4000 végzett Feldenkrais mozgástanár van szerte a világon, Magyarországon 5-en vagyunk ilyenek.

vissza

 

vissza